Quantcast
Channel: ICT Blog » cloudsourcing
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

ICT Automatisering en PostNL naar de Azure cloud

$
0
0

- bekende software in een nieuwe omgeving -

PostNL heeft een duidelijk cloudstrategie. De afgelopen 5 jaar heeft ICT Automatisering diverse .NET softwaresystemen voor PostNL ontwikkeld. Het betreft hier veelal webgebaseerde systemen voor de zakelijke MijnPost portaal (bijna 100.000 gebruikers) en de Digitale Postzegel als bekendste voorbeelden. ICT Automatisering speelt dan ook een belangrijke rol in het cloudmigratietraject van deze systemen. De grote hoeveelheid kennis en ervaring van ICT op het gebied van Windows Azure is daarbij van doorslaggevend belang geweest.

Functionele “as-is” migratie
PostNL en ICT Automatisering hebben gekozen voor een “as-is” migratie. Functioneel is dit inderdaad het geval maar technisch zeker niet. De oplossingen van ICT Automatisering zijn gebaseerd op Windows Azure PaaS (Platform-as-a-Service) om optimaal de voordelen van de public cloud te benutten. De daadwerkelijke migratie focust meer op architectuur dan op code. C# en JavaScript blijven maar voor externe koppelvlakken van de applicaties moeten nieuwe oplossingen bedacht worden omdat in de Azure PaaS omgeving geen netwerkshares en mailservers beschikbaar zijn. Daarnaast vragen bijvoorbeeld sessiestate en logging aandacht.

Externe interfaces
Webservice interfaces met andere systemen, bijv. SAP, vereisen een hogere beveiliging nu de .NET systemen in Azure staan en de SAP systemen in de SAP-cloud staan en niet meer naast elkaar in hetzelfde datacentrum. Deze interfaces maken dan ook zonder uitzondering gebruik van HTTPS en authenticatie o.b.v. client certificaten. Om webapplicaties te laten mailen wordt een SaaS emaildienst gebruikt waarmee met een SOAP of REST webservice gecommuniceerd wordt.
Voor het uitwisselen van bestanden tussen on-premise systemen en Windows Azure web en worker roles is een generieke oplossing bedacht waarbij specifieke Azure technologieën zoals Table Storage, Blob Storage en Queues een belangrijke rol spelen. Dit zijn slechts enkele koppelvlakken die met de migratie naar Azure aangepakt moesten worden.

Commodity hardware en shared resources
De Windows Azure PaaS public cloud is gebaseerd op 3 belangrijke principes die grote impact hebben op de manier waarop software ontwikkeld moet worden voor dit platform.
Ten eerste wordt alleen commodity hardware gebruikt, maar dan heel erg veel. In de grotere Windows Azure datacentra staan 700.000 servers. Geen dure, zware servers maar juist eenvoudige servers in een enorm schaalbare architectuur. Dit betekent dat de horizontale schaling extreem goed is maar dat er bij verticale schaling al snel problemen optreden.
Ten tweede moeten architect en ontwikkelaar zich goed realiseren dat resources in Windows Azure vaak gedeeld worden. Een voorbeeld is de SQL Azure Database. Natuurlijk is multi-tenancy goed geregeld maar de hardware wordt gedeeld. En dat betekent dat er geen gegarandeerde performance is. Wanneer een andere gebruiken een zware query draait merk je dat. Microsoft bewaakt dit en wanneer je veel zware queries uitvoer treedt er throttling op. En je software moet daar tegen kunnen… Er dienen retry-policies ingebouwd te worden zodat je software van een dergelijke fout kan herstellen.
Ten derde is het pay-as-you-go principe erg belangrijk. Je betaalt naar wat je gebruikt en sommige resources zijn duurder dan andere. Al tijdens het ontwerpen van de architectuur moet hier goed over nagedacht worden. Een goed voorbeeld is Azure Storage vs SQL Azure Database. Storage is vele malen goedkoper en het kan dus interessanter zijn je data hiërarchisch in Storage op te slaan dan relationeel in de database. Hiërarchisch ontstaan snel dubbelingen in de data maar gezien het grote prijsverschil is dat dan geen issue.

Windows Azure ontwikkelt
Windows Azure is nu 3 jaar beschikbaar en iedere 3 weken wordt nieuwe functionaliteit vrijgegeven. Vanuit ICT Automatisering heb ik regelmatig contact met Microsoft over nieuwe features maar ook over limieten in Azure waar wij in ons project tegenaanlopen. Met PostNL als vooruitstrevende klant en ICT Automatisering als hun cloudpartner lopen we voorop in de ‘move to the cloud’ die in de toekomst door veel organisaties gemaakt zal worden. Het is geweldig om daar dagelijks mee bezig te zijn!

 

Geinteresseerd in deze uitdagingen? Meer weten over de mogelijkheden van ICT Automatisering binnen onze vertical Logistics? Klik hier voor onze vacatures.

The post ICT Automatisering en PostNL naar de Azure cloud appeared first on ICT Blog.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles





Latest Images